قطعنامه پارلمان اروپا در محکومیت اعدام در ایران با ۶۱۷ رای موافق، ۸ رای مخالف و ۵۹ رای ممتنع به تصویب رسید. در این قطعنامه اعلام شده است که طبق گزارش سازمان ملل، بین ۱ ژانویه تا ۱ دسامبر ۲۰۲۱ حداقل ۲۷۵ نفر در ایران اعدام شدند که شامل دستکم دو کودک مجرم و ۱۰ زن بودند. ایران دارای بالاترین تعداد اعدام در جهان است.
کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام روز پنجشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۰، پارلمان اروپا قطعنامه ای را در محکومیت اجرای احکام اعدام توسط رژیم ایران به تصویب رساند. پارلمان اروپا در این قطعنامه مخالفت شدید خود را با مجازات اعدام در هر شرایطی تکرار می کند.
از دولت ایران میخواهد که استفاده از مجازات اعدام را به عنوان یک گامی فوری در جهت لغو و تخفیف کلیه احکام اعدام را تعلیق کند.
این قطعنامه همچنین از مقامات جمهوری اسلامی ایران میخواهد تا ماده ۹۱قانون مجازات اسلامی ایران را به منظور ممنوعیت صریح مجازات اعدام برای جرائم ارتکابی افراد زیر ۱۸سال در هر شرایطی، همچنین اختیار قضات برای تعیین مجازات اعدام یا حبس ابد بدون امکان آزادی را، بدون هیچگونه فوریت اصلاح کنند.
قطعنامه از سوی اعضای پارلمان اروپا، عمیق ترین تسلیت خود را به خانواده ها، دوستان و همکاران همه قربانیان بی گناه ابراز می دارد.
پارلمان اروپا از تحریم های حقوق بشری برعلیه رژیم ایران استقبال کرده و در قطعنامه خود نوشت: «از تصویب تحریم های حقوق بشر اتحادیه اروپا (قانون ماگنیتسکی اتحادیه اروپا) به عنوان ابزار مهم اتحادیه اروپا برای تحریم ناقضان حقوق بشر توسط شورا استقبال می کند.»
در قطعنامه پارلمان اروپا در محکومیت اعدام در ایران از جمله به ناپدید شدن اجباری در مقیاس بزرگ و اعدام های فوری مخالفان سیاسی که در سال ۱۹۸۸ (قتل عام ۶۷) اتفاق افتاد اشاره شده و تاکید شده است که این اعدام ها تا به امروز موضوع هیچ تحقیقی نبوده و هیچ کس در قبال آنها پاسخگو نبوده است.
در این قطعنامه همچنین به اعدام نوید افکاری اشاره شده و از محمدجواد (وفایی ثانی) که در زیر حکم اعدام است نام برده شده، و آمده است: «محمد جواد، قهرمان بوکس، در ژانویه ۲۰۲۲به دلیل اتهام «افساد فی الارض» به اعدام محکوم شد؛ در حالی که نوید افکاری، کشتی گیر که گفته بود برای اعتراف دروغ مورد شکنجه قرار گرفته است، در سپتامبر ۲۰۲۰ اعدام شد».
در قطعنامه پارلمان اروپا در محکومیت اعدام در ایران اشاره شده است که از زمان روی کار آمدن ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور در اوت ۲۰۲۱، تعداد اعدام ها از جمله زنان افزایش قابل توجهی داشته است.
در این قطعنامه بطورخاص به قتلهای ناموسی از جمله فاجعه سربریدن موناحیدری اشاره شده و آمده است:
«طبق گزارشها، سالانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ زن در ایران بهطور وحشیانه به قتل میرسند. طبق قانون مجازات ایران، «قتل ناموسی» تحت شرایط خاصی بدون مجازات مجاز است؛ زنان و مردان اغلب در جنایاتی که به نام «ناموس» علیه آنها مرتکب میشوند، با عدالت مواجه نمیشوند؛ در ۵ فوریه ۲۰۲۲، مونا حیدری توسط شوهرش سر بریده شد و سپس این مرد با سر بریده مونا در شهر جنوب غرب اهواز در خیابان ها رژه رفت و در می ۲۰۲۰، رومینا اشرفی، ۱۳ساله، در حالی که در خواب بود توسط پدرش با داس سر بریده شد».
در قطعنامه پارلمان اروپا در محکومیت اعدام در ایران همچنین به برخی موارد زیر اشارده شده است:
- استفاده از زور بیش از حد و مرگبار افسران امنیتی علیه معترضان و شکنجه زندانیان و صدور احکام اعدام در نتیجه گرفتن اعترافات اجباری در زیر شکنجه.
- از سال ۲۰۰۹تا سپتامبر ۲۰۲۰حداقل ۶۷مورد اعدام مجرمان نوجوان گزارش شده است. گفته میشود ۸۵مجرم نوجوان در ایران در ژانویه ۲۰۲۲محکوم به اعدام بودند.
- مجازات اعدام در مورد اقلیت های قومی و مذهبی به ویژه بلوچ ها، کردها، عرب ها و بهائیان.
- اعدام خبرنگاران از جمله روح الله زم.
- صدور حکم اعدام برای اتباع خارجی از جمله حکم اعدام برای دکتر احمدرضا جلالی که ناعادلانه در نتیجه اعترافات اجباری صادر شده است.
- شرایط غیرانسانی و تحقیر آمیز زندانیان به ویژه در زندان اوین و عدم دسترسی کافی به حقوق اولیه زندانی و برخوردهای نامناسب زندانبانان.
- اشاره به احکام صادر شده برای نرگس محمدی و نسرین ستوده.
در قطعنامه پارلمان اروپا در محکومیت اعدام همچنین آمده است:
این قطعنامه بر لزوم تضمین یک محیط امن و توانمند که در آن امکان دفاع و ارتقای حقوق بشر بدون ترس از انتقام، مجازات یا ارعاب وجود داشته باشد، تأکید می کند.
از آرمان های مردم ایران که می خواهند در کشوری آزاد، باثبات، فراگیر و دموکراتیک زندگی کنند که به تعهدات ملی و بین المللی خود در مورد حقوق بشر و آزادی های اساسی احترام می گذارد، قویاً حمایت می کند.
این قطعنامه از استفاده سیستماتیک از شکنجه در زندان های ایران را ابراز تاسف می کند و خواهان توقف فوری همه اشکال شکنجه و بدرفتاری با تمام زندانیان است. عمل منع دسترسی به تماس های تلفنی و ملاقات با خانواده برای بازداشت شدگان را محکوم می کند. ابراز نگرانی شدید در مورد ناتوانی بازداشت شدگان برای دسترسی به نمایندگی قانونی (وکیل انتخابی) در طول بازجویی میکند.
این قطعنامه همچنین به شدت وضعیت رو به وخامت حقوق بشر در ایران، به ویژه برای افراد متعلق به اقلیت های قومی و مذهبی، بر اساس تبعیض های سیستماتیک سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را محکوم می کند و از تشدید هشدار دهنده در استفاده از مجازات اعدام علیه معترضان، مخالفان، مدافعان حقوق بشر و اعضای گروه های اقلیت ابراز تاسف می کند.
این قطعنامه همچنین از ایران می خواهد که اجازه بازدید و همکاری کامل با کلیه رویه های ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل، از جمله گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران را بدهد.
قطنامه همچنین، اتحادیه اروپا را ترغیب می کند که نقض حقوق بشر را در روابط دوجانبه خود با ایران افزایش دهد.
قطعنامه پارلمان اروپا بر نقش بیثباتکننده رژیم ایران در سراسر منطقه تأکید میکند و بر این واقعیت تاکید میکند که رژیم ایران مسئول کشتارغیرنظامیان متعدد در سوریه، یمن و عراق است.
تویتر:@xoragri سایت: https://xoragri.com/?p=3320
فەیسبووك: https://www.facebook.com/anjumanizindanian
تلگڕام:@xoragre
ئنستا: https://instagram.com/defence.of.political.prisoners
ئیمەیل:https://xoragri@gmail.com (https://xoragri@gmail.com/)